Hva er Psykologplan?
- Utarbeidet av lokalavdelingen i Oslo
- Utviklet for å styrke og koordinere psykiske helsetjenester på tvers av Oslos bydeler
- Har som mål å gjøre kvalifisert psykisk hjelp tilgjengelig for alle innbyggere
Med en helt ny Psykologplan vil Oslo psykologforening at kommunen skal bruke psykologene mer effektivt og styrke de psykiske helsetjenestene.
Behovet for psykisk helsehjelp øker stadig. Oslo psykologforening tar nå grep for å møte behovet med en ny og ambisiøs Psykologplan.
Les: Psykologplan for Oslo– Psykologplan er først og fremst en plan for bedre bruk av psykologer i Oslo kommune, forklarer Helén Ingrid Andreassen.
Andreassen er psykolog i Velferdsetaten i Oslo kommune, nestleder i Oslo psykologforening og hovedtillitsvalgt i Oslo kommune, og har vært en del av prosjektet i flere omganger.
– Psykologplan handler i stor grad om hvordan kommunen kan benytte seg av de allerede ansatte psykologene på en bedre måte.
Hun forteller at flere av de som jobber i Oslo kommune har merket at det mangler kunnskap om psykologers arbeid. Derfor blir ikke psykologene brukt effektivt i kommunen.
– For eksempel vet ikke alle at psykologer kan henvise til spesialisthelsetjenesten, vurdere psykose- eller voldsrisiko, og at psykologer kan veilede både hverandre og andre yrkesgrupper, sier Andreassen.
Behovet for en mer overordnet plan for bruken av psykologer meldte seg, og etter at det ble ansatt flere psykologer i kommunen etter koronapandemien ble behovet baretydeligere.
Nå er arbeidet ferdigstilt, og Psykologplan for Oslo kommune er lansert.
– For mange psykiske helsetjenester mangler tilgang på psykolog, og det er ingen oversikt over hvordan psykologene kan brukes best i tjenestene, sier Andreassen.
Hun forteller at psykologene i dag i for liten grad er integrert i tjenesteutforming og i kommunens planarbeid. Psykologplan foreslår derfor flere konkrete tiltak for å forbedre tilgjengeligheten og effektiviteten av psykologtjenester i Oslo.
– Vi håper planen kan bidra til å styrke de psykiske helsetjenestene i Oslo, et styrket psykologfaglig miljø, og bedre bruk av psykologer til det beste for Oslos innbyggere, sier Andreassen.
Les om: Psykolog i kommunenAndreassen forteller at det viktigste tiltaket i planen, er å etablere stillinger som bydelspsykolog i kommunens bydeler, etatpsykolog i relevante etater, og en overordnet kommunepsykolog.
– Oslos bydeler og etater er store organisasjoner tilsvarende mellomstore kommuner i Norge. Psykologene trenger å samordnes, arbeide sammen og bidra i flere tjenester.
I dag er bruken av psykologkompetanse svært ulik fra bydel til bydel. Derfor foreslås det å opprette stillinger som overordnet bydelspsykolog i hver bydel og i relevante etater, som skal jobbe tverrfaglig og på tvers av tjenestenivå.
– Bydels og etatspsykologer vil kunne sikre gode spesialiseringsløp og sikre at kommunen har variert og tilstrekkelig fagkompetanse.
– Etableringen av bydels- og etatspsykologer vil bidra til en reell likestilling mellom psykisk og fysisk helse, og sørge for at psykisk helse-perspektivet inkluderes i kommunens tjenester og daglige arbeid, forteller Andreassen.
Psykologplan går også gjennom kommunens tjenester og foreslår hvordan de kan få tilgang på psykolog, der det er relevant.
– Vi vektlegger evidensbaserte og tverrfaglige tjenester med gode resultater. For eksempel ønsker vi at kommunen skal prioritere å bygge opp FACT-Ung i alle bydeler.
Kommunene får stadig flere oppgaver når det kommer til oppfølging av psykisk helse, og det er derfor avgjørende at kommunen utdanner spesialister som kjenner kommunens arbeid, og holder på dem etter endt spesialistløp.
For å raskere kunne forbedre kvaliteten på psykologenes kompetanse i kommunen, foreslår planen også å lage et godt opplegg for spesialisering i kommunen.
I flere tjenester er det i dag ulik praksis når det gjelder hvilke stillingskode psykologer og psykologspesialister ansettes i. En mer gjennomført lønns- og ansettelsespraksis vil gi bedre ressursutnyttelse.
– Det handler om å legge til rekke for spesialisering, rydde opp i stillingskoder og sikre faglig oppdatering av spesialister.
Andreassen forteller at Oslo kommune har lavest spesialistdekning i landet, sammenlignet med KS-sektoren som helhet, og derfor er det nødvendig med flere tiltak for å både holde på psykologkompetanse, men også for å få flere spesialister.
– Når kommunen får flere og flere oppgaver når det gjelder oppfølging av psykisk helse, blir det avgjørende at kommunen utdanner spesialister som kjenner kommunes arbeid, og holder på dem etter endt spesialistløp.
Dette vil ikke bare øke tilgjengeligheten av psykologtjenester, men også sikre at hver bydel kan utforme tjenester som er tilpasset lokale behov. Kommunens psykologtjeneste skal dessuten bli gjort tilgjengelig i tjenester som i dag mangler dette, som for eksempel i familierettede tjenester, barnevern og tjenester rettet mot eldre.
Med støtte fra:
Andreassen forteller at det er mange som har sørget for at Psykologplan ble påtenkt, igangsatt og ferdigstilt.
Etter koronapandemien ble det klart for flere av dem som arbeider i kommunen at de i for liten grad jobbet sammen. De hadde behov for et faglig fellesskap, koordinering av arbeid, og mindre dobbeltarbeid.
– Det var Ingrid Grov Mannsverk som tok initiativ til prosjektet og som er hjernen bak Psykologplan. Hun satt ned en prosjektgruppe med psykologer ansatt i kommunen som gjennom frivillig arbeid bidro til kartlegging og utforming av tekst.
– Psykologplan er uten tvil et samarbeidsprosjekt.
Det siste året har Andreassen sammen med Inger Eidsvåg brukt mye tid på å ferdigstille prosjektet, og begynne arbeidet med å informere politikerne om planen.
– Mannsverk så også på prosjektet som et viktig politisk arbeid, som kunne etablere en dialog med de som styrer, forteller Andreassen.
– Psykologforeningen har lyst til å gi honnør til Oslo lokalavdeling for mye og imponerende arbeid som er lagt ned for å utarbeide denne planen med mange konkrete forslag og muligheter for landets største kommune og by, sier president Håkon Kongsrud Skard.
Han håper også at dette arbeidet kan være til inspirasjon for andre lokalavdelinger, også i mindre byer og kommuner.
– Å tenke helhetlig for kommunene sine om mulighetene for den lovfestede psykologkompetansen, er en del av veien videre, sier Skard.
Fremover planlegger Oslo psykologforening å legge frem planen for alle politiske partier i Oslo som er interesserte, og de håper at flere ser behovet for en slik plan. I et møte med helsebyråden i Oslo har Psykologplan allerede blitt lagt fram, og fikk positiv respons på nåværende arbeid og ønske om videre dialog.
– Vi som har arbeidet med psykologplan har fått god oversikt over kommunens tjenester og tenkt mye på hvordan vi kan arbeide for å gjøre psykologene og arbeidet bedre, til det beste for kommunens innbyggere.
Andreassen oppfordrer andre lokalavdelinger til å gjøre det samme arbeidet, og forteller at gruppen bak Psykologplan for Oslo gjerne deler erfaringer med de som ønsker det.
– Nå er vårt mål at bystyret i Oslo skal vedta planen eller at byrådet skal implementere dem. Det er et hårete mål, men det er viktig å ha noe å strekke seg mot, avslutter Andreassen.