Hopp til hovedinnhold

Går sammen for å hjelpe folk på jobb

Sammen om råd om psykiske helse til arbeidsgivere. Fra v.: Mental Helses landsleder Ole-Marius Minde Johnsen, Håkon Kongsrud Skard, president i Norsk psykologforening og NHOs direktør for arbeidsliv og tariff, Nina Melsom. Foto: Felicia Rolf/Psykologforeningen.

NHO, Mental Helse og Psykologforeningen lanserer fem råd til arbeidsgivere i møte med ansatte med psykiske helseplager.

Samtidig som sykefraværet på grunn av psykiske helseplager øker, oppgir en av tre bedrifter at de er usikre på hvordan man skal følge opp ansatte med psykiske helseutfordringer, ifølge NHOs medlemsundersøkelse.

Derfor går Mental Helse, NHO og Psykologforeningen sammen om råd til arbeidsgivere.

Bekymret for en ansatt?

Slik kan du møte psykiske helseutfordringer hos en medarbeider.

  1. Inviter til samtale. Sett av tilstrekkelig tid, ha skjermede omgivelser, og vær tydelig på at du ønsker å støtte den ansatte.
  2. Lytt fordomsfritt. Vær nysgjerrig på medarbeideres beskrivelse av sin situasjon.
  3. Spør, ikke grav. Spør om hvordan den ansatte har det, og hvordan helseplagene påvirker arbeidet. Ikke grav i årsaksforhold og symptomer.
  4. Se muligheter. Undersøk hvordan den ansatte kan fortsette å jobbe helt eller delvis. Snakk sammen om oppgaver, tilpasninger og muligheter.
  5. Avklar forventninger. Still krav som er mulig å innfri for den ansatte med psykisk uhelse.

NHO, Mental helse og Psykologforeningen

Gjennom åpenhet og mer kunnskap på arbeidsplassen tror de tre at jobb i større grad kan bli en del av veien ut av psykiske helseplager, og sette fokus på hvordan det å være i jobb - lite eller mye - i større grad må ses på som en mulighet til å få bedre psykisk helse.

Sammen kommer de tre med fem råd til arbeidsgivere i møte med ansatte med psykiske helseplager.

Verneutstyret for livet er «å snakke om det»  

Nylig lanserte de tre som representerer norske arbeidsgivere, folk med psykiske helseutfordringer og norske psykologer rådene med et besøk til entreprenøren Backe og deres byggeplass ved på Torshov i Oslo der Lilleborg skole renoveres.

– Ifølge vår undersøkelse synes en av tre bedriftsledere det er vanskelig å snakke om psykisk helse på en god måte, sa NHOs direktør for arbeidsliv og tariff, Nina Melsom.

Vi trenger å jobbe for å få ned sykefraværet og da kan noen gode råd som er klare og tydelige, være til hjelp.

– Det å jobbe med arbeidsmiljø har betydning. Vi vet at en tredjedel av sykefraværet er arbeidsrelatert, forteller Nina Melsom til TV 2 under lanseringen av de fem rådene. Foto: Felicia Rolf / Psykologforeningen

I møtet fortalte entreprenøren Backe mer om sitt arbeid for åpenhet.

I Backe er psykisk helse fundamentert i vår strategi, og vi er stolte av at de fem rådene passer sammen med vårt arbeid på psykisk helse, fortalte bærekraftsdirektør Tom Myhre.

Se saken på TV2-nyhetene og les "Mener de har funnet løsningen: – Snakker om det hver dag" på TV2.no.

Backe-konsernet har 10 entreprenørselskaper med om lag 1100 ansatte, bygger i hele Norge, og står blant annet bak kunstsiloen i Kristiansand. Myhre fortalte om et systematisk arbeid bygget opp over år:  

For oss er dette et lederansvar i å bygge kultur, fortalte Myhre som har jobbet i norsk byggebransje i 25 år.

Bærekraftsdirektør Tom Myhre i Backe i samtale med hovedverneombud Eddie Linder og de tre organisasjonene. Foto: Felicia Rolf / Psykologforeningen

Vi legger til rette for gode samtaler og setter tematikken på dagsorden. VI må ikke undervurdere at det kan være krevende å ta opp psykiske utfordringer og helsespørsmål, men derfor må vi trene ledere på det. Når vi er ekte nysgjerrige på hvordan folk har det, stiller spørsmål og trener på å lytte er mulighetene til å lykkes gode, sa han.

Last ned 5 råd til arbeidsgivere, NHO, Mental helse og Psykologforeningen

Vond rygg eller angstanfall?

Byggebransjen er blant bedriftene som oppgir at de er mest usikre på hvordan de skal håndtere folk som sliter psykisk på jobb, ifølge høstens NHO-undersøkelse.  

Tematikken er noe Psykologforeningen har jobbet med de siste årene.

Psykisk uhelse er en stor utfordring på arbeidsplassen. Samtidig vet vi at å jobbe rett og slett er godt for helsa for det store flertallet med psykisk uhelse. Derfor er det utrolig viktig at arbeidsgivere føler seg trygge på hvordan de kan snakke med ansatte om temaet, sa Håkon Kongsrud Skard, president i Norsk psykologforening.

Sammen med NHOs direktør for arbeidsliv og tariff og Mental Helses landsleder, var han imponert over arbeidet hos entreprenør Backe og deres systematiske arbeid med psykisk helse.

Vi er opptatt av at det å spørre uten å grave, er en støttende handling. Det kan åpne for gode og trygge samtaler på jobben, sa Skard.

Først når vi søker støtte på jobben, får vi det.

Økt psykisk sykefravær

Sykefraværet i Norge øker grunnet psykiske helseplager. De siste tallene fra Nav, viser at sykefraværet grunnet psykiske lidelser utgjorde over 2 millioner tapte dagsverk i 3. kvartal i år, som tilsvarer over en fjerdedel av sykefraværsdagene.

40 prosent av økningen i sykefraværet det siste året skyldes sykefravær med psykiske lidelser, og fraværet er også diagnosegruppen med lengst varighet, med et gjennomsnitt på 86 dager.

Sammen etterlyser Mental Helse, Psykologforeningen og NHO mer fokus på verdien av jobb. Det å være i jobb - lite eller mye - må i større grad sees på som en mulighet til å få bedre psykisk helse.

Hva med at psyken er usynlig – hvordan kan en arbeidsgiver legge til rette for utfordringer? fikk de tre spørsmål om.

Vi har mer åpenhet enn tidligere om psykisk helse, men vi trenger fortsatt at folk føler seg trygge på jobb. Dette er verktøy for å mestre arbeidshverdagen for å støtte hverandre på jobb, sa Mental Helses landsleder Ole Marius Minde.

– Vi vet at arbeidsdeltakelse er helsebringende for de aller fleste som har psykiske helseutfordringer; samtidig er det en del som får berøringsangst i møte med psykisk helse, sier Skard til TV 2. Foto: Felicia Rolf / Psykologforeningen

Håper de fem rådene vil komme til nytte

Mental helse trakk fram viktigheten av å inkludere flere i arbeidslivet:

Vi vet at noen er for syke til å jobbe. Men en del blir også sykere av å ikke jobbe. Forskning viser at arbeid på sitt beste og for de fleste er helsefremmende. Derfor er det så viktig at arbeidsgivere skaper trygghet og et arbeidsmiljø som gjør det lettere å snakke om psykiske helseutfordringer på jobb. Det er forebyggende, sa Ole-Marius Minde Johnsen.

NHO, Mental helse og Psykologforeningen håper flere arbeidsplasser vil gå inn for å bruke rådene. Foto: Felicia Rolf / Psykologforeningen

Snakker vi mer om også den psykiske helsa på arbeidet, er det for mange en del av veien til å få det bedre, la Håkon Kongsrud Skard til.

Det gjelder å ta samtalen, mente han:

Hvilke arbeidsoppgaver gir deg glede og mestring? Hva kan du bidra med? Helseplager er forbigående, og da det gjelder å være noe med i jobbens felleskap selv mens man sliter.

Framover satser NHO, Mental Helse og Psykologforeningen på å gjøre rådene kjent, og sikre at de tas i bruk.

Livet er opp og nedturer, og det må vi tørre å snakke om – også på jobben, slo de tre fast.