Hopp til hovedinnhold

Leborg og Okkenhaug er gjenvalgt

Tonje Leborg og Julius Okkenhaug er gjenvalgt som leder og nestleder i Akademikerne kommune. Foto: Akademikerne.

Duoen er klare for to nye år som leder og nestleder i Akademikerne kommune.

– Jeg er veldig fornøyd og stolt over å få fornyet tillit, sier Tonje Leborg som er gjenvalgt til en tredje periode som leder for utvalget.

Leborg kommer fra Lektorlaget der hun har vært ansatt siden 2014. Hun har tidligere jobbet mange år som lektor og har hovedfag i historie fra Universitetet i Oslo.

– Vi må jobbe for å videreutvikle lønnssystemet vårt. Lokale, kollektive forhandlinger gir kommunene handlingsrom til å rekruttere og beholde ansatte med riktig kompetanse, slik at innbyggerne får gode tjenester, sier Leborg, som leder tarifforhandlingene for Akademikerne i KS-området.

Erfaringene etter rundt 20 år med lokale forhandlinger er at medlemmene har fått en bedre lønnsutvikling enn de fikk med sentrale forhandlinger. Samtidig er det én gruppe som fortsatt ikke har lokale forhandlinger; lektorene. Målet er at de også skal få sin lønn forhandlet lokalt.

– Det er viktig med et systemskifte fordi det i større grad vil sørge for at skolen blir en attraktiv arbeidsplass for de med høy utdannelse, til det beste for elevene, sier hun.

Nytt lønnssystem i Oslo

Julius Okkenhaug er gjenvalgt til sin andre periode som nestleder i Akademikerne kommune, og dermed forhandlingsleder for Akademikerne i Oslo kommune.


– Jeg er veldig glad for å bli gjenvalgt, og gleder meg til å jobbe videre for å få til et lønnsystemskifte og bedre muligheter for medvirkning for våre medlemmer.


Julius Okkenhaug

De aller fleste medlemmene i Oslo får fortsatt forhandlet sin lønn sentralt. Målet er at alle medlemmene skal ha lokale, kollektive lønnsforhandlinger.

– Høyt utdannede er helt sentrale for kommunen og for at innbyggerne skal få de tjenestene de skal og bør få. Derfor er det viktig å jobbe for et lønnssystem som i større grad sikrer at kommunen klarer å rekruttere og beholde dem, avslutter Okkenhaug.

Okkenhaug er psykologspesialist og har jobbet i Psykologforeningen siden 2011. Han  har tidligere vært foretakstillitsvalgt på Ahus og konserntillitsvalgt for Akademikerne i Helse Sør-Øst.

Akademikerne kommune

forhandler lønns- og arbeidsvilkår på vegne av:

  • rundt 4300 medlemmer i Oslo kommune
  • nesten 28 300 medlemmer som jobber i landets andre kommuner
  • og drøyt 1200 medlemmer som jobber i virksomheter tilknyttet tariffområdet Samfunnsbedriftene

Nytt styre i Akademikerne

Under Akademikernes rådsmøte onsdag 23. oktober ble Lise Lyngsnes Randeberg gjenvalgt som leder av Akademikerne. 

Randeberg har lang fartstid fra Akademikerfellesskapet. Hun har tidligere vært president i Tekna, Akademikernes største medlemsforening. Hun har ledet Akademikerne siden 2021, og var før dette nestleder. 

I Akademikernes styre ble også Psykologforeningens president Håkon Kongsrud Skard gjenvalgt som styremedlem.

Akademikernes styre

Leder: Lise Lyngsnes Randeberg (gjenvalg)

Nestleder: Morten Ingebrigtsen Wedege, Naturviterne (gjenvalg)

Styremedlem: Sverre Wiese Bromander, Juristforbundet (ny)

Styremedlem: Helle Christin Nyhuus, Lektorlaget (gjenvalg)

Styremedlem: Heming Olsen-Bergem, Tannlegeforeningen (ny)

Styremedlem: Anne-Karin Rime, Legeforeningen (gjenvalg)

Styremedlem: Håkon Kongsrud Skard, Psykologforeningen (gjenvalg)

Varamedlem: Elisabet Line Haugsbø, Tekna (gjenvalg)

Varamedlem: Gunnar Larsen, Econa (ny)

Varamedlem: Espen Nordgård Jakobsen, Samfunnsviterne (ny)

Akademikerne er en hovedorganisasjon for høyere utdannede med mastergrad. De 13 medlemsforeningene organiserer over 265 000 medlemmer.