Økt kompetanse og bedre samhandling vil kunne bidra til at brukere får bedre og mer målrettet oppfølging på veien mot arbeid. Foto: Illustrasjonsbilde, Edward Karlsen/Psykologforeningen
Nå oppretter Nav fagansvarlig stilling for psykolog. Det skal styrke innsatsen for arbeidsrettede tiltak.
Psykisk uhelse og sammensatte utfordringer er blant de største utfordringene for arbeidsinkludering og sykefravær i Norge.
– En styrket fagledelse av psykologtjenestene i Nav tenker vi vil ha en samlende effekt, og det vil bidra til ivaretakelse og utvikling av et viktig fagfelt for hele Nav, sier Seksjonssjef i Arbeidsmarkedsseksjonen, Bjørn Erstad.
Om stillingen
Beslutningen om å tilsette en fagansvarlig psykolog er tatt av Arbeids- og tjenestedirektør Sonja Skinnarland. Stillingen legges organisatorisk til fagkontoret i direktoratet og vil være sentral i å styrke den psykologfaglige kompetansen i Nav.
Langvarig arbeid
Opprettelsen av stillingen er resultatet av mange års innsats fra tillitsvalgte i Psykologforeningen og psykologene i Nav.
– Vi har jobbet lenge for dette.
Bjørn Arne Øvrebø
– Det er viktig å styrke kompetansen og koordineringen på direktoratsnivå, slik at vi kan utarbeide felles faglige standarder som sikrer kvalitet og jevn implementering av ny fagmetodikk i Nav, forteller Bjørn Arne Øvrebø, Hovedtillitsvalgt for Norsk psykologforening i Nav.
Øvrebø har jobbet tett sammen med tillitsvalgt Maria Leer-Salvesen i Nevropsykologisk tjeneste i Nav.
Sammen med styret for tillitsvalgte psykologer i Nav og de fylkestillitsvalgte i Psykologforeningen i Nav har de jobbet frem forslaget om stillingen.
– En av hovedutfordringen til Nav og velferdsstaten er hvordan vi skal ivareta og øke inkluderingen av den høye andelen av befolkningen som står utenfor arbeidslivet, sier Leer-Salvesen.
Hvem er Bjørn Arne Øvrebø og Maria Leer-Salvesen?
Bjørn Arne Øvrebø:
Utdannet siviløkonom og psykolog
Jobber som seniorrådgiver på Nav arbeidslivssenter Vestland
Hovedtillitsvalgt for Psykologforeningen i Nav
Medlem av Lønns- og arbeidslivsutvalget (LAU)
Medlem av sektorutvalg stat
Bidratt til å etablere kontakt mellom Psykologforeningen og Nav
Maria Leer-Salvesen:
Spesialist i klinisk nevropsykologi
Jobber i Nevropsykologisk tjeneste i Nav
Tillitsvalgt for psykologer i Nav
Styremedlem i Norsk Nevropsykologisk forening
Bidratt til å synliggjøre psykologfaglig kompetanse i Nav i flere arbeidsgrupper
Hun mener at psykologer spiller en avgjørende rolle og at Nav trenger at psykologtjenestene i Nav blir bedre koordinert, samtidig som samarbeidet må styrkes med psykologer ansatt i andre sektorer.
Sterkere psykologfaglig ledelse
Nav har i dag psykisk helsekompetanse i hovedsak knyttet til tjenestene Nav Arbeidsrådgivning, Senter for jobbmestring og den rådgivende legetjenesten. Psykologene i Nav Arbeidsrådgivning gir fagstøtte til Nav-kontorene i form av opplæring, saksdrøfting og individuell kartlegging.
– Per i dag er denne kompetansen kun ivaretatt regionalt, og det har manglet en psykologfaglig ressurs i direktoratet, forteller Erstad.
Leer-Salvesen peker på behovet for bedre samordning mellom psykologene i Nav og andre faggrupper.
– Psykologene i Nav har samarbeidet godt gjennom nettverket for tillitsvalgte psykologer, men vi trenger en faglig ledelse som er forankret i organisasjonen og som har beslutningsmyndighet. En sjefpsykolog vil være et naturlig bindeledd mellom enhetene, som sikrer bedre informasjonsflyt og utarbeidelse av felles rutiner og retningslinjer, sier hun.
– Evaluering fra Proba konkluderer med at mange veiledere er usikre på hvordan de skal møte brukerne med psykiske helseproblemer – hva som er fornuftig mål for oppfølgingen, hvor mye NAV kan utfordre den enkelte og hva som er riktige tiltak og aktiviteter. De finner at veilederne etterlyser mer kompetanse på psykisk helse, sier Erstad.
Bjørn Erstad forteller at de har fått positive tilbakemeldinger på at de har etablert denne stillingen. Foto: Privat
Leer-Salvesen forteller at NOU’en «Raskt og riktig» viser hvordan mange vedtak dessverre gjøres feil, fordi faktum i sakene ikke er riktig forstått.
Nav har vurdert det som en ulempe at det for tiden ikke finnes en psykologfaglig ressurs i direktoratet.
– Ansettelsen av en fagansvarlig psykolog vil kunne løfte psykisk helse og arbeid som et kompetanseområde nasjonalt i Nav og gi veiledere mer kunnskap og faglig støtte i oppfølgingen av brukere med psykiske helseutfordringer, sier Erstad.
Lang tradisjon
– Psykologer har en lang tradisjon for å bidra i arbeidsinkludering, også lenge før Nav ble til, forteller Leer-Salvesen.
Hun mener det ligger et stort potensial i å bruke psykologenes fagkompetanse bedre og på flere områder i Nav.
Leer-Salvesen peker på at en av hovedutfordringene Nav og velferdsstaten står overfor er hvordan ivareta og øke inkluderingen av den høye andelen av befolkningen som står utenfor arbeidslivet.
– Nå ser psykologene at deres fagkompetanse i økende grad blir etterspurt.
Maria Leer-Salvesen
Psykologer spiller en avgjørende rolle for å best forstå kompliserte sykdomsbilder, fatte riktige vedtak og sikre god oppfølging av brukerne.
– Vi ser nå at psykologers kompetanse i økende grad blir etterspurt i Nav, med bakgrunn i at psykisk uhelse og sammensatte helseutfordringer er en av hovedårsakene til sykefraværet og søknadene om uføretrygd, sier hun.
En milepæl
Opprettelsen av en sjefpsykologstilling i Nav er en milepæl hvor både Nav, psykologene og brukerne vil dra nytte av at det nå kommer en tydelig faglig ledelse som kan sørge for bedre kvalitet, økt samarbeid og mer presise tiltak.
Leer-Salvesen ser dessuten frem til å ha en ressurs å støtte seg til, som har som rolle å avklare felles problemstillinger for de som jobber som psykologer i Nav.
– Dette er et stort skritt i riktig retning for å sikre et mer helhetlig og kvalitetssikret tilbud for brukere med psykiske helseutfordringer, avslutter hun.