Hopp til hovedinnhold

Lokale utfordringer krever lokal kunnskap

kommunikasjon og samarbeid er avgjørende for en godt fungerende forening, mener Arnhild Lauveng. Foto: Fartein Rudjord/Psykologforeningen

Samarbeid mellom psykologer, lokalavdelinger og foreningen sentralt er avgjørende for å møte de ulike behovene i ulike deler av landet.

Av: Arnhild Lauveng, visepresident med ansvar for fag- og profesjonspolitikk.

Som nyutdannet hadde jeg en gang en telefon med en kollega i et ambulant team i Oslo. Hans pasient var innsatt i Kongsvinger fengsel, skulle snart løslates, og vi diskuterte oppfølging og bolig. Oslo-psykologen fortalte at personen ikke hadde bolig, og heller ikke fungerte i bolig.


– For oss på Kongsvinger var dette utenkelig.


For det første ville man fort fryse i hjel når temperaturen ble under 25 minus, for det andre hadde vi ingen varmestuer, og for det tredje – og kanskje viktigst – i et mindre og mer oversiktlig lokalmiljø var det en selvfølge at vi klarte å finne en eller annen form for bolig til alle.

At noen skulle løslates fra fengsel uten å ha en bolig å gå til, var uaktuelt. For oss. Men dessverre nokså vanlig for Oslo-psykologen. Ikke ideelt, men vanlig.

Lokale variasjoner

De fleste kan være enige i at retten til en bolig er grunnleggende, og gjelder uansett hvor man bor. Samtidig blir dette et enkelt eksempel på en mye større, og mer generell problemstilling.

Det vil alltid være lokale variasjoner, både på hva som regnes som «normal praksis», og på hvilke løsninger som er praktiske, mulige og gjennomførbare i ulike situasjoner.

Det er langt, dette landet vi lever i, og det er variert. Noen utfordringer er nokså like nesten uansett hvor vi bor, mens andre utfordringer og løsninger vil variere, basert på lokale forhold som kultur, geografi, klima, ressurser og demografi.

Hvor store reiseavstandene er i Finnmark, kan være vanskelige å forstå når du har levd hele livet i Oslo, på samme måte som enkelte storbyfenomen kan være vanskelige å ta inn over seg for en nyutdannet psykolog på Kongsvinger.

Psykologforeningens administrasjon ligger sentralt i Oslo sentrum, men Psykologforeningen består heldigvis ikke bare av administrasjonen.


– Psykologforeningen består av alle medlemmene, og medlemmer har vi over hele landet.


Vi sier ofte at arbeidet i foreningen hviler på tre søyler – fagutvalgene, de tillitsvalgte etter avtaleverket (formalisert gjennom sektorutvalgene som ble opprettet på Landsmøtet 2022) og lokalavdelingene.

Alle disse tre søylene er like viktige, og alle er nødvendige for god og balansert drift av foreningen.

Tillitsvalgte er sentrale for lokal påvirkning

Alle helseforetak, og de fleste andre større psykologarbeidsplasser, har tillitsvalgte etter avtaleverket, og tillitsvalgtsøylen er derfor sentral for lokal påvirkning.

Samtidig er lokalavdelingene den søylen som har geografisk tilhørighet som sitt grunnlag, og som skal være det naturlige samlingspunktet for psykologer som arbeider og eller bor i lokalavdelingens opptaksområde.

Det er derfor helt avgjørende for et sunt foreningsarbeid at også denne søylen fungerer godt. På sitt beste skal lokalavdelingene både være et samlingspunkt for å koordinere og igangsette lokalt arbeid og lokalt initiativ, og et naturlig bindeledd for samarbeid med andre deler av foreningen.

Det er lokalavdelingene som foreslår kandidater til Sentralstyret og til andre styrer og utvalg, og det er viktig, men lokalavdelingene kan gjøre så mye mer enn dette.

Ser de lokale mulighetene

Det er psykologene som arbeider lokalt som i praksis ser de særegne, lokale mulighetene. Faglige nyvinninger, kreative løsninger, vellykkede prosjekt. Det er også lokale psykologer som kjenner de lokale utfordringene.

Nedleggelse av en velfungerende avdeling, rasering av et fagmiljø som det har tatt år å bygge opp, med de konsekvenser det vil få for pasienter, pårørende og andre berørte. Lite hensiktsmessig plassering eller bruk av kommunepsykologer, og eller rekrutteringsutfordringer i kommunen.

Store utfordringer i et ungdomsmiljø. Eldre som blir sykere enn nødvendig på grunn av ensomhet og dårlig oppfølging. Barn og unge som må vente alt for lenge på nødvendig utredning, behandling og oppfølging.

Universelle utfordringer

Problemene kan være gjenkjennelige mange steder, og kan oppleves nokså universelle, men de praktiske løsningene vil måtte være lokale og tilpassede, og krever kjennskap til både de utfordringene og de ressursene som er tilgjengelige i nettopp denne sammenhengen.

På samme måte som tilbudet til personen som skulle løslates fra fengsel ble annerledes på Kongsvinger enn i Oslo, vil de konkrete løsningene på de fleste vanlige utfordringer variere avhengig av mulighetene som finnes lokalt.

Samarbeid som løsning

Så hva kan vi gjøre, når vi opplever utfordringer lokalt, eller ønsker å løfte gode lokale prosjekt?


– Det enkle svaret er: Samarbeid.


Med tillitsvalgte etter avtaleverket, med andre psykologer, med andre faggrupper, med foreningen sentralt – og med lokalavdelingen. Det vil være variasjoner i hvordan lokalavdelingene arbeider, og slik skal det være.

En oppgave som lokalavdelingene kan ta, hvis de ønsker det, er lokal påvirkning. Det kan arrangeres lokale møter, skrives avisinnlegg, man kan kontakte politikere eller helsebyråkrater. Løfte utfordringer som kanskje ikke så mange andre legger merke til, foreslå praktiske løsninger, vise konsekvenser av foreslåtte endringer eller gjeldende praksis.

I dette arbeidet kan det ofte være hensiktsmessig å kontakte foreningen sentralt for støtte. Vi har kompetanse på både juss, fagpolitikk, kommunikasjon og annet, og kan gi råd om hva som er i tråd med foreningens politikk, hvordan det er lurt å formulere seg (og hvilke formuleringer som kanskje bør unngås!) og annet.

Vi kan også være et bindeledd mellom ulike deler av foreningen, og gi tips om andre lokalavdeling, utvalg eller enkeltmedlemmer som har arbeidet med lignende utfordringer.

Det er selvsagt også viktig å gjøre sentrale deler av foreningen oppmerksom på den lokale situasjonen, på samme måte som vi sentralt skal gi nødvendig informasjon ut om det vi arbeider med.


– God kommunikasjon mellom ulike deler av foreningen er avgjørende.


God kommunikasjon går begge veier, og god kommunikasjon mellom ulike deler av foreningen er avgjørende for en godt fungerende forening – og for at vi skal oppfylle vårt oppdrag som fagforening, faglig forening og samfunnsaktør.

De lokale utfordringene må identifiseres lokalt, og løsningene må som regel også utformes lokalt.

Samtidig er det nødvendig for oss som sitter sentralt å vite om de lokale utfordringene, slik at vi kan utforme en god distriktspolitikk, en god storbypolitikk, og generelt en god fagpolitikk, som fungerer for ulike situasjoner og i ulike deler av landet.

Det krever godt samarbeid, og gode og aktive lokalavdelinger. Kanskje dette er året da du skal oppsøke lokalavdelingen, for å høre mer om hva de driver med, og hva du eventuelt kan bidra med?

Og til dere som allerede er aktive i lokalavdelingene – og i andre deler av foreningens virksomhet: Tusen takk!