Hopp til hovedinnhold

– Relasjoner er alt for å skape tillitt

Kulturpsykolog Cecilie Kolflaath Larsen demonstrerer hvordan fordommer kommer i veien for relasjoner under Holmliaseminaret. Foto: Karine Liland / Psykologforeningen

Under Holmliaseminaret 2024 samlet fagfolk, ildsjeler og politikere seg for å diskutere utfordringer og muligheter i bydel Søndre Nordstrand.

James Stove Lorentzen, Anne Lindboe og H.K.H. Kronprins Haakon på Holmliaseminaret. Foto: Karine Liland / Psykologforeningen

Tillit, inkludering og nabolagsstrategier stod i fokus under årets Holmliaseminar. 

Også hvordan man kan overkomme stereotypier, forebygging av kriminalitet og foreldres roller i levekårsutsatte områder stod på agendaen.

Blant de som holdt innlegg eller deltok i samtaler på scenen var Oslos ordfører Anne Lindboe, byråd for byutvikling James Stove Lorentzen, og leder for Oslo-politiets enhet Øst, John Roger Lund. Også H.K.H. Kronprins Haakon var til stede for å støtte seminaret.

Alle har med seg stereotypier

– Når vi ikke kan se hverandre som mennesker bak alle fordommene vi bærer med oss, er det vanskelig å bygge tillitt mellom ungdommer og samfunnet.

Det sa kulturpsykolog Cecilie Kolflaath Larsen fra scenen.

Hun ledet blant annet en praktisk øvelse og en panelsamtale sammen med leder i Holmlia Kulturhavn Rozerin Fredriksen Herki, Hans Magnus Gjerlaug fra forebyggende politi, Fatemeh Hesni fra MEMOX AS og forsker Monika Rosten.

Hans Magnus Gjerlaug, Monika Rosten, Fatemeh Hesni, Rozerin Fredriksen Herki og Cecilie Kolflaath Larsen. Foto: Karine Liland / Psykologforeningen

Alle har med seg stereotypier inn i møter med andre som er annerledes enn oss, forklarte Kolflaath Larsen underveis i øvelsen på scenen.

– Relasjoner er alt for å bygge tillitt, sa Hesni.

Hesni fortalte om følelsene av avmakt og utilstrekkelighet som ligger i de negative erfaringene ungdommer i bydelen opplever når skillet mellom «oss» og «dem» blir for stort.

– Manglende relasjoner kan gi mistillit, rasisme og mikroaggresjoner. Det å bli kjent gir tillit, sa Kolflaath Larsen.

Holmliaseminaret

Hva er Holmliaseminaret?

  • Et årlig arrangement i bydel Søndre Nordstrand.
  • Målet er å styrke engasjement, innovasjon og fremtidsrettet utvikling i lokalsamfunnet.
  • Seminaret samler fagfolk, ildsjeler, politikere og andre aktører for deling av kunnskap og erfaring.
  • Initiert av blant annet Ingvild Stjernen Tisløv, som mottok Åse Gruda Skard-prisen i 2024.

For tredje år på rad ble Holmliaseminaret arrangert med formål om å redusere utenforskap, fattigdom sosial ulikhet.

Psykologforeningen er stolte støttespillere av dette viktige initiativet som styrker fellesskap, likeverd, medborgerskap og engasjement.

Vi er stolte sponsorer av Holmliaseminaret. Vi heier på de lokale kreftene som står sammen for å skape en endring og jobber for et inkluderende samfunn der alle, uansett postnummer, skal ha lik tilgang til den hjelpen og støtten de trenger, sa Psykologforeningens president Håkon Kongsrud Skard.

Verdien i å kjenne hverandre

Ungdom som begår kriminelle handlinger, har ofte noen fellestrekk. De kommer gjerne fra levekårsutsatte områder, med utfordrende hjemmeforhold og manglende involvering fra foreldre.

Flere opplever utenforskap i skolen, og har vært i kontakt med politiet.

Les også: Psykologforeningens høringsinnspill om barn og unge som begår alvorlig eller gjentatt kriminalitet

I 2009 utartet fredelige demonstrasjoner på Manglerud seg til gateopptøyer.

Hans Magnus Gjerlaug fra forebyggende politi. Foto: Karine Liland /Psykologforeningen

Som ny politimann oppdaget Hans Magnus Gjerlaug verdien av å løfte visiret på hjelmen og vise ansiktet.

Han hilste på ungdommene, og erfarte at de alle var ulike – ikke én gruppe.

Etter opptøyene kom ungdommene til samtaler hos politiet.

Etter dialogen roet det seg. Det å kjenne hverandre har enorm verdi, sa Gjerlaug.

– Tilliten må bygges sakte. Lite tilstedeværelse fra politiet under covid tømte tillitskontoen. Da ble det flere konfrontasjoner på torg og T-banestasjoner, fortalte Gjerlaug.

Men han har også en plan for hvordan tillit kan bygges opp igjen.

– I dag fikk jeg vist Kronprinsens bil til noen barnehagebarn utenfor, det fylte på noen kroner og ører hos de barna på tillitskontoen.

Engasjerte foreldre forebygger

Og nettopp det å kjenne hverandre og styrke lokalsamfunnet gjennom møter, relasjoner og engasjement er noe familieterapeut Hanna Øiestad Damskau kjenner godt til.

Hun har lang erfaring fra hjemmebasert og nærmiljøorientert familiearbeid, og i panelsamtale med forsker Ingar Brattbakk, psykologistudent og ansatt ved Forandringshuset Safiya Wardere, og pappa og politiker Cato B. Ellingsen, utforsket de nettopp disse temaene.

– Jeg er veldig glad i bydelen, sa Wardere.

Ingar Brattbakk, Safiya Wardere, Cato B. Ellingsen og Hanna Øiestad Damskau. Foto: Karine Liland / Psykologforeningen

Allikevel bekymrer hun seg noen ganger som storesøster for fem gutter. Hun lurer på hvem de henger med og hva de gjør, og både hun og foreldrene bekymrer seg for dette.

Wardere fortalte at foreldrene hennes har vært aktive i nærmiljøet, i kontakt med naboer og engasjert seg i arrangementer. Men de har også skjermet barna av frykt.

Forsker Ingar Brattbakk la vekt på at det å inkludere både foreldre og ungdom i utvikling av nabolag fungerer forebyggende. Foreldre som lar barna eksponeres for nabolaget bidrar til et trygt sted der barna får med seg mye positivt.

Ildsjel for Holmliaseminaret, Ingvild Stjernen Tisløv. Foto: Karine Liland / Psykologforeningen

–Jeg ble selv engasjert i nabolaget ved å se andres foreldre som engasjerte seg, sa Wardere fra scenen.

– Det er lettere å engasjere seg om man ser andre som engasjerer seg, og det å føle seg sett og hørt og ha tillitt til at det er plass til meg, og at jeg trengs – det er bra, oppsummerte Damskau.

Også ildsjel som står bak Holmliaseminaret, Ingvild Stjernen Tisløv, la vekt på fra scenen under årets Holmliaseminar at:

– Gode samfunn bygges sammen!