Hva er sex?
Svein Øverland, psykolog, spesialist i barne- og ungdomspsykologi
Hva er sex? Om seksualitetens mangfold; om å ha det godt sammen, om å respektere sine egne og andres lyster
Hva er sex?
Du synes kanskje det er et rart spørsmål, at klart du vet hva det er. Men min erfaring er at folk har vanskelig å definere det når de blir spurt.
For hvor går grensen mellom seksualitet og seksuelle overgrep eller mellom normal og syk seksualitet? Kan man ha sex uten å berøre hverandre. Og er onani sex?
En av mine pasienter fortalte en gang at han hadde et rikt seksualliv. Når jeg spurte ham hva det betydde, svarte han at han med et fornøyd smil at han onanerte over tjue ganger om dagen.
Fra fosterlivet
Seksualitet er både veldig spesielt og veldig ikke-spesielt.
Før trodde man at seksualiteten var noe som begynte etter puberteten eller til og med seinere. Nå vet vi at både gutte- og jentefoster stimulerer sine kjønnsorganer og at de fortsetter med det gjennom barneårene.
Sånn sett er seksualitet like naturlig som å spise når man er sulten og sove når man er trøtt. Og akkurat som noen liker fisk, andre kjøtt, som at noen liker oliven og andre ikke, eller at noen er veldig picky, mens andre ikke kjenner forskjell på pizza grandiosa og et gourmetmåltid, - så tenner noen på folk av samme kjønn eller å bli dasket på rumpa eller å sitte øverst eller tusen andre ting.
Og noen er faktisk ikke så interessert i sex. Faktisk er det det å ikke være så opptatt av seksualitet eller å ha så ofte lyst, langt vanligere enn man tror.
Viktig å kunne si nei
Med andre ord kan alt og ingenting være sex. Det viktigste er at du bestemmer deg for hva du legger i ordet og hvordan du skal nyte seksualiteten din best mulig.
Det skumle er dersom du føler deg presset til sex uten at du vil eller til seksualformer du ikke er komfortabel med. For noen er det vanskelig å si nei i slike situasjoner, men det er viktig å sette grenser her som ellers.
Eller for å si det litt sterkere; det er enda viktigere å si nei når det gjelder seksualitet.
Les også: Å være offer for vold og voldtektSex er fantastisk
For seksualiteten er en fantastisk greie. Hva annet kan være så godt og samtidig gratis? Hva annet er så godt å drive på med både for deg selv og sammen med andre?
Noen opplever at sex setter en spiss på forholdet og kjærligheten, men man kan også nyte sex bare for seksualitetens skyld.
Den beste måten å få et godt seksualliv på, er å bli god til å onanere eller eksperimentere seg frem til hva du synes er godt sammen med noen du er trygg på. Du har sikkert allerede opplevd den gode følelsen du får også rett etter sex. Den er særlig god dersom man også kan ligge tett inntil sexpartneren etterpå.
Sex er dessuten noe som ofte bare blir bedre og bedre dess eldre du blir. Selv om seksualfunksjonen som andre funksjoner blir påvirket av alder, blir sexen likevel bedre fordi man ikke prøver å late som man er med i en pornovideo.
Jeg snakket en gang med en dame på 70 år. Hun sa det ganske kult: ”Fordøyelsen min og hørselen min er ganske ødelagt. Men i løpet av de siste ti årene har sexen blitt fantastisk”.
Seksuelle problemer er mer enn overgrep og voldtekt
Seksuelle overgrep og voldtekt kan ødelegge et menneske. I motsetning til hva mange tror, utføres de fleste voldtekter av noen du kjenner. I tillegg til å bli traumatisert, må man da forholde seg til drittsekken etterpå.
Det er heller ikke bare jenter som blir voldtatt eller bare menn som misbruker barn. Forskning viser at opptil 10 prosent av overgrepspersonene er kvinner. Ting kan dessuten tyde på at skadevirkningene blir større da.
I tillegg kan man få seksuelle problemer i etterkant av andre traumer eller som følge av somatiske lidelser eller medisiner. Det er ikke uvanlig at kvinner får smerter ved eller etter samleie (for eksempel dyspareuni eller vaginisme) eller at man opplever perioder med nedsatt lyst eller funksjon som for eksempel ereksjonssvikt. Da er det ingen grunn til å være redd. Som regel går det over.
Men i slike situasjoner er det lurt å ta det opp med fastlegen din eller diskutere det med en spesialist som for eksempel en psykolog, androlog eller sexolog.
Av samme grunn er det viktig å rapportere om du får seksuelle problemer knyttet til medisinering eller knyttet til pubertet, overgangsalder eller sykdom.
Det er selvsagt også viktig å snakke med partneren din om slike ting. Noen ganger kan det også være lurt å ha en tredjeperson å snakke med om dette, for eksempel på familievernkontoret eller Helsestasjon for ungdom.
Sex og kjønnsidentitet
I løpet av de siste årene har det blitt mindre skummelt å fortelle at man er homofil eller opplever å ha et annet kjønn enn det biologiske.
Det er også vanligere å eksperimentere med sex med samme kjønn uten at man er homofil. Igjen, her er det bare du som kan bestemme hva som er normalt og ok.
Men folk som ikke er A4, møter alltid en dust eller en drittsekk som prøver å få deg til å føle deg dum eller syk.
Dessverre viser forskning at homofile og transseksuelle tar oftere selvmord enn andre. Derfor er det viktig at alle får god nok informasjon om kjønnsidentitet.
Og selv om Internett fylles opp av sex, og selv om noen i vennegjengen forteller de mest utrolige skrytehistorier om multiorgasmer og egne prestasjoner, så er ikke virkeligheten slik.
Det finnes god informasjon både på nettet og ellers. Gå heller dit.
Se flere saker og videoer om psykisk helse