Hopp til hovedinnhold

Valgkomiteen

Valgkomiteen består av leder, nestleder, tre medlemmer og to varamedlemmer. Disse velges for perioden mellom landsmøtene.

Komiteen foreslår kandidater til vervene president, visepresident, sentralstyremedlem, varamedlem til sentralstyret, leder, nestleder og faste medlemmer til Fagetisk råd, samt leder, nestleder, medlem og varamedlem til valgkomiteen.

Kandidater til verv i Psykologforeningen 2025 til 2028

På Landsmøtet 19. til 21. november 2025 skal det velges president, visepresidenter, medlemmer av sentralstyret, Fagetisk råd og valgkomité.

Valgkomiteen ønsker nå forslag til kandidater fra medlemmene innen 17. januar 2025. Forslaget blir delt med medlemmene senest 18 uker før landsmøtet. Les mer om hvordan foreslå kandidater til verv i brev datert 25.10.2024.

Forslag sendes til valgkomiteens leder Arne Holen på e-post: [email protected].

Valgkomiteen i landsmøteperioden 2022–2025

  • Arne Holen, leder
  • Kenneth Lindberget, nestleder
  • Morten Thorsen
  • Elise Constance Fodstad
  • Hilde Widing
  • Bente Arntzen, varamedlem


Varamedlem Usman Chaudhry trakk seg som varamedlem i valgkomiteen i 2024 med begrunnelsen:

− Det er med tungt hjerte jeg har tatt denne avgjørelsen. Det har vært en stor ære å bli spurt om å være en del av valgkomiteen. Imidlertid har endringer i min livssituasjon og en omprioritering av forpliktelser gjort det vanskelig for meg å gi det viktige arbeidet i valgkomiteen den fulle oppmerksomheten det fortjener. Jeg ønsker mine dyktige kolleger alt godt og lykke til i det videre arbeidet.


Se også brev datert 25 oktober 2025.

På Landsmøtet 19. til 21. november 2025 skal det velges president, visepresidenter, medlemmer av Sentralstyret, Fagetisk råd og Valgkomité.

Valgkomiteen har nå gjennomført intervjuer med alle disse og har oversikt over hvem som ikke stiller til gjenvalg.

Disse stiller ikke til gjenvalg

Sentralstyret og presidenter:

Siri Næs, Kristin Haugholt, Sebastian Gulbrandsen, Lars Øhlkers og Jørgen Edvin Westgren.

Fagetisk Råd:

Mette Ekenes Garmannslund, Anne Marthe Kaldestad Hanstveit, Hanne-Marthe Liabø, Jon Børre Rekstad.

Valgkomiteen:

Elise Constance Fodstad, Kenneth Lindberget og Hilde Widing. Usman Chaudry har tidligere trukket seg.

De som nå besitter de øvrige vervene i disse organene, kan stille til gjenvalg. De må da bli foreslått på nytt, renomineres. Som tidligere beskrevet ønsker valgkomiteen at det gjøres gjennom en lokalavdeling. Se forrige brev, datert 25 oktober 2025 for ytterligere detaljer.

Hva vil være relevant til de ulike vervene?

For alle tre organene valgkomiteen innstiller til er det ønskelig med balanse i kjønn, bakgrunn, alder, geografi og etnisitet. Samtidig må vi være klar over at demografiske variabler i seg selv og alene ikke er kvalifiserende nok til å bekle disse vervene.

For alle disse tre organene betyr det å ha et verv at man må bruke mye tid, både arbeidstid og fritid på å gjøre arbeid som er ubetalt. Det er mye møter, sakspapirer og reising som tar tid. Man forplikter seg for minimum en landsmøteperiode på tre år.

Sentralstyret og AU

I sentralstyret «mangler» ofte medlemmer som har arbeidsgivererfaring, forskerkompetanse, jobber på et av de fire lærestedene i Norge med utdanning av profesjonsstudenter, organisasjons-psykologisk erfaring, fulltids privatpraktiserende og erfaring fra forvaltning.

Fagetisk Råd

Ca. 50 % av klagesakene er barnefordelingssaker, så erfaring fra sakkyndig arbeid er en fordel. Sittende nestleder jobber helprivat, så det vil være en fordel at nestleder har erfaring fra det offentlige.

Det er viktig at kandidatene har interesse for fagetikk og at de har tid til å gjøre en innsats. En del av arbeidet er undervisning/foredrag, så det er en fordel at kandidatene har erfaring fra undervisning/kurs og liker formidlingsarbeid.

En god egenskap for en kandidat vil være å kunne reflektere over moralske standpunkter som er langt fra sitt eget ståsted og som en ikke selv er enig i. En idealist som skal kjempe kampen og har veldig sterke og rigide standpunkter; det er ikke nødvendigvis en styrke. Men god evne til å anerkjenne dyp uenighet, men samtidig se at det går an å forfekte et annet standpunkt.

Vi trenger noen utenfor byene, fra mindre urbane strøk. Det er et poeng å ha distanse til Psykologforeningen sentralt.

Det er en del skrivearbeid, fordel å like skriftlig formidling. En fordel å ha litt tyngde i etisk teori.

Medlemmene i Fagetisk Råd (FER) sitter to landsmøte-perioder, til sammen seks år. Det er også vanlig at sittende nestleder stiller til valg som leder i periode nummer to. Dermed vil det vanligvis også bli behov for at en av de nyvalgte medlemmene påtar seg ansvaret med å være nestleder. De fleste møtene i FER foregår digitalt.

Valgkomiteen

Valgkomiteen (VK) praktiserer at begge varaene er med på alt og det er sjelden formelle voteringer i VK. Det er derfor ikke så viktig å skille mellom varaer og ordinære medlemmer. Det viktigste her er at man har en del organisasjonserfaring og det vil være en fordel å kjenne Psykologforeningen fra før.

Det kommer en sak til behandling på Landsmøtet i 2025 om VK mandat. Dette vil antagelig gjøre valgkomiteens arbeid og ansvar mer oversiktlig og forutsigbart for hele foreningen.

Hva bør et forslag inneholde?

Et motivasjonsbrev fra kandidaten og en beskrivelse av kandidaten. Videre den aktuelle lokalavdelingens vurdering av og begrunnelse for forslaget av kandidaten. Se også brev datert 25 oktober 2025.

Forslag sendes til epost [email protected]

Frist: fredag 17 januar 2025.

Informasjon fra valgkomiteen

Valgkomiteen mener det er viktig at alle medlemmer av Norsk psykologforening får relevant informasjon om valget. I tillegg til at aktuell informasjon fra valgkomiteen er lagt ut på denne siden, vil den samme informasjonen distribueres via medlemsutsendelse en gang per måned og på epost til ulike grupper i foreningen.

Spørsmål til valgkomiteen sendes: [email protected].

Spørsmål om alle andre verv enn de valgkomiteen skal innstille til kan rettes til generalsekretær i Norsk psykologforening, Ole Tunold: [email protected]


Godt valg!

Med vennlig hilsen

Arne Holen

Leder, valgkomiteen

Sist oppdatert 05.12.2024


På Landsmøtet 19. til 21. november 2025 skal det velges president, visepresidenter, medlemmer av Sentralstyret, Fagetisk råd og Valgkomité.

Prosedyrer og regler følger av lovene for Norsk psykologforening.

Valgkomiteen skal innstille kandidater til de ulike vervene nevnt ovenfor. Valgkomiteen ønsker nå forslag til kandidater fra medlemmene innen 17. januar 2025. Dette kan virke tidlig, men valgkomiteen må legge fram sin innstilling allerede i juni 2025 og trenger tid til å vurdere kandidater.

Hvem og hvordan foreslå kandidater?

Alle medlemmer av Norsk Psykologforening kan foreslå kandidater. Man kan også foreslå seg selv. Alle kandidater som foreslåes til verv må være spurt og ha sagt seg villig til å bli foreslått til det aktuelle vervet. Valgkomiteen trenger å vite hvilken støtte den foreslåtte kandidaten har, dette kan for eksempel være om forslaget kommer fra en lokalavdeling eller om det er flere som stiller seg bak denne kandidaten. Valgkomiteen ønsker helst at forslag først blir sendt til styret i lokalavdelingen som så videresender forslaget med sin begrunnelse til valgkomiteen. På denne måten sikrer vi at kandidaten har støtte fra en lokalavdeling.

Alle kandidater må være medlem i Norsk psykologforening. Kandidater må legge ved en beskrivelse av seg selv med vekt på forhold som er relevante for det aktuelle vervet og et kort motivasjonsbrev. Alle foreslåtte kandidater blir kontaktet. De som blir vurdert som mest aktuelle blir kontaktet for et intervju fortrinnsvis på Teams. Alle som er foreslått vil få en tilbakemelding fra valgkomiteen om hva som blir utfallet av innstillingen.

Har du forslag til kandidater?

Forslag sendes til epost [email protected].

Frist: fredag 17. januar 2025.

Hvor mange år kan man sitte sammenhengende i samme verv?

På Landsmøtet (LM) i 2019, sak 11, ble det vedtatt regler om gjenvalg. Det betyr hvor mange ganger man kan velges på nytt til det samme vervet. Presidenten kan velges for 9 år. Visepresidentene kan velges for 12 år. Sentralstyremedlemmer kan velges for 12 år.

Valgkomiteen har bestemt seg for å legge til grunn Landsmøtet i 2019 sin intensjon om nye regler. Intensjonen var å begrense antall perioder for president og valgkomite til tre og for visepresidentene til fire (9 og 12 år). Landsmøtet fattet ingen vedtak om antall år i Fagetisk råd (FER).

For eksempel vil dette bety at hvis sittende president (Håkon Kongsrud Skard) stiller til gjenvalg i 2025 vil det være siste gang han kan stille til gjenvalg. For valgkomiteens medlemmer betyr det at tre medlemmer kan stille til gjenvalg for siste gang i 2025. Det gjelder Morten Thorsen (medlem), Kenneth Lindberget (nestleder) og Arne Holen (leder). For sentralstyrets medlemmer og begge visepresidentene er det 12 år som gjelder og dermed kan dette bli en aktuell problemstilling ved et senere landsmøte.

Informasjon fra valgkomiteen

Valgkomiteen mener det er viktig at alle medlemmer av Norsk psykologforening får relevant informasjon om valget. I tillegg til at aktuell informasjon fra valgkomiteen er lagt ut på denne siden, vil den samme informasjonen distribueres via medlemsutsendelse en gang per måned og på epost til ulike grupper i foreningen.

Informasjonen på denne siden kommer fra valgkomiteens leder Arne Holen, og spørsmål til valgkomiteen sendes: [email protected].

Sist oppdatert: 25.11.2024