Fagforeningsarbeidet forutsetter et kvalifisert og velfungerende tillitsvalgtapparat som ivaretar arbeidstakernes interesser og rettigheter. De tillitsvalgte er en viktig ressurs for både arbeidstaker og arbeidsgiver. Medbestemmelse og etablerte prinsipper for forhandlinger er grunnleggende og selvfølgelige rettigheter.
Fagkompetanse er medlemmenes fremste ressurs. God fagpolitikk er derfor også god fagforeningspolitikk. Psykologenes seksårige utdanning gir grunnlag for selvstendig yrkespraksis innen rammen av forsvarlighetsparagrafen i Helsepersonelloven, og for andre virksomhetsområder i anvendt psykologi. Psykologene må gis mandat og rammer til å utøve sin kompetanse, slik at brukerne får den bistand de har krav på. Arbeidsgiver må legge forholdene til rette for selvstendig yrkesutøvelse og ansvar. Dette innebærer også å legge til rette for kompetanseutvikling og spesialisering. Høy kompetanse må behørig belønnes. Spiss- og lederkompetanse må lønne seg, også for arbeidstaker. I løpet av studiet oppnår psykologstudenter en faglig kompetanse som gjør dem til viktige og verdifulle ressurser for både pasienter, brukere og arbeidsgivere i psykologfaglige ansettelsesforhold under studietiden. Denne kompetansen skal gjenspeiles i lønnsnivået.
Psykologforeningen baserer sin virksomhet som fagforening på følgende prinsipper:
- Organisasjonsfrihet, fri forhandlingsrett og streikerett er fundamentale rettigheter.
- Psykologers arbeidsmiljø og arbeidstidsordninger skal være forenlige med et langt yrkesliv.
- Likelønn er en selvfølge og skal sikres gjennom uttelling for utdanning, erfaring, kompetanse og ansvar.
- Medlemmene må gis mandat og rammer til å utøve sin kompetanse.
Referansedokumenter: Hovedavtalene, sentrale og lokale tariffavtaler og overenskomster (B-avtaler) og aktuelle særavtaler.