Vi får henvendelser fra psykologspesialister i psykisk helsevern og TSB om krav fra arbeidsgiver til å kvalitetssikre andre behandleres arbeid. Dette gjelder for eksempel å medunderskrive på andres mottaksnotater, behandlingsplaner og epikriser, men også indirekte pasientarbeid som diagnostikk, og vurderinger av inntak og utskrivning.
Medlemmer spør om arbeidsgiver kan pålegge dem dette og hvilket ansvar de i så fall kan pådra seg.
Juridisk grunnlag
Problemstillingen er knyttet til spesialisthelsetjenestens plikt til å tilby forsvarlige helsetjenester, jf. spesialisthelsetjenesteloven § 2-2. Virksomheter i spesialisthelsetjenesten plikter å arbeide systematisk for kvalitetsforbedring og pasientsikkerhet, jf. spesialisthelsetjenesteloven § 3-4a og forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten. Helsetjenesten er pålagt å sikre forsvarlige tjenester gjennom sin styring.
Kravet om at virksomheter skal yte forsvarlig helsehjelp er bestemmende for hvilken bemanning og kompetanse virksomheter skal ha til enhver tid. Det finnes ingen enkelt lov, forskrift, nasjonale retningslinjer eller andre kilder som uttømmende konkretiserer hvilke faggrupper, kompetanse eller bemanning en virksomhet innenfor spesialisthelsetjenesten skal inneholde.
Spesialistinvolvering i pasientforløpene skal bidra til å sikre forsvarlige helsetjenester.
Arbeidsgivers ønske om at spesialister skal medunderskrive på mottaksnotater, behandlingsplaner eller epikrise er gjerne et uttrykk for deres behov for å sikre rutiner for systematisk dokumentasjon av spesialistinvolvering ved vurderinger og beslutninger i behandlingsforløpet. Slike rutiner kan arbeidsgiver bestemme i kraft av sin styringsrett. Arbeidsgiver kan altså pålegge spesialister dette.
Virksomheten må organiseres slik at psykologer kan oppfylle sin individuelle plikt til forsvarlig yrkesutøvelse jf. helsepersonelloven § 4. Arbeidsgiver kan ikke pålegge helsepersonell å bryte sine lovpålagte plikter. Virksomhetens krav til å tilby forsvarlige tjenester må altså ses i sammenheng med psykologens individuelle plikt til å yte forsvarlig helsehjelp.
Forsvarlighetskravet er en rettslig standard som endres over tid og bestemmes av normer utenfor loven. Kravet til spesialistinvolvering og dokumentasjon av denne er nærmere spesifisert i faglige retningslinjer og veiledere samt nasjonale pasientforløp. Dette er kilder som er normerende og retningsgivende for forsvarlighetskravet. I Nasjonalt pasientforløp -psykisk helsevern voksne / barn og unge er hovedregelen at pasienter i psykisk helsevern skal møte spesialist i løpet av forløpet. Unntak fra dette må være begrunnet ut fra en individuell vurdering av tilstand og alvorlighetsgrad til pasienten. Det er videre et krav om at spesialist må delta i de diagnostiske og behandlingsmessige vurderinger og beslutninger som gjøres i forløpet.
For psykisk helsevern og TSB er det i Veileder for landsomfattende tilsyn med spesialisthelsetjenesten i 2017-2018. Spesialisthelsetjenester til pasienter med psykisk lidelse og mulig samtidig ruslidelse (heretter Veilederen) formulert en norm om at helseforetaket skal sørge for tilstrekkelig kompetanse i alle ledd av pasientforløpet, nødvendig samhandling mellom personell og samhandling på ledernivå. Veilederen angir at diagnostisering er en spesialistoppgave (s. 24). Dersom pasienten utredes av personell uten spesialistkompetanse, må det dokumenteres at spesialist har vært involvert i den diagnostiske vurderingen og hva som har vært drøftet. Spesialist skal også være involvert i beslutninger om avslutning av behandling (Veilederen s. 29).
Veilederen gir eksempler på at slik involvering kan skje gjennom fortløpende, systematisk veiledning gitt av spesialist til det enkelte personell, og/eller i regelmessige møter der det diagnostiske arbeidet drøftes og kvalitetssikres. Det er ikke nødvendig at spesialist fysisk ser alle pasienter. I nasjonale pasientforløp åpnes det for at spesialistinvolvering kan skje ved hjelp av digitale løsninger basert på en individuell vurdering av forsvarlighet.
Forventningene til dokumentasjon på involvering av spesialist vil være avhengig av hva slags personell som er behandler (Veilederen s. 24). Kravene til dokumentert involvering av spesialist er lavere der behandleren er psykolog/ lege enn der behandler har annen høyskoleutdanning på bachelornivå. Er behandler høyskoleutdannet, forventes det at involveringen av spesialist er dokumentert i journal. Der behandler er LIS/psykolog uten spesialitet, kan involveringen være dokumentert i referater fra møter i tverrfaglige team, et telefonnotat eller i andre kilder.
Ansvaret for å yte forsvarlig helsehjelp
Virksomheten som sådan har det overordnede faglige ansvaret i tjenesten, og hvert helsepersonell som yter helsehjelp vil ha et selvstendig ansvar for de vurderinger og beslutninger de foretar.
For at dette ansvaret skal kunne forvaltes på en forsvarlig måte forutsetter det at spesialisten har rammer og kapasitet til å sette seg inn i de sakene vedkommende har ansvar for. Spesialisten må gjøre selvstendige faglige vurderinger og gi tilbakemelding om hva som er forsvarlige rammer for sitt arbeid. Tjenestene med tilhørende oppgaver må organiseres på en måte som sikrer at dette er mulig. Dersom dette ikke er tilfelle, må problemstillingen løftes opp i organisasjonen og finne sin løsning hos ansvarlig leder.
Når en spesialist kvalitetssikrer/ medsignerer en annen behandlers arbeid, innebærer dette å påta seg et faglig ansvar for det man undertegner på. Psykologspesialisten må ha foretatt en konkret vurdering knyttet til den enkelte pasienten. Hvor grundig denne vurderingen må være, beror på Flere forhold, hvor behandlers kompetanse, kompleksiteten i pasientens tilstand, samt spesialistens nærhet til det aktuelle forløpet er viktige momenter. Signaturen må altså ha en realitet som man må kunne stå inne for faglig.
Faglige anbefalinger
Psykologspesialister som utfører oppgaver knyttet til å kvalitetssikre andre behandleres arbeid, må gjøre løpende selvstendige vurderinger av graden av involvering i pasientforløpet som er nødvendig for å kunne påta seg et slikt ansvar i hvert enkelt forløp.
Psykologforeningens anbefaling er at spesialistens kvalitetssikring som hovedregel bør bygge på en egen undersøkelse/direkte møte med pasienten.
Graden av spesialistens involvering i et forløp avhenger av flere forhold, slik som alvorligheten og kompleksiteten i pasientens tilstand og situasjon, behandlerens kompetanse og spesialistens nærhet til pasientforløpet. Hvorledes tjenestene og behandlerteamene er organisert vil eksempelvis ha stor betydning for spesialistenes informasjon om forløpene og har betydning for behovet for direkte involvering.
Det er ikke mulig å gi en generell eller absolutt anbefaling om antall pasienter en spesialist kan stå medansvarlig for. Også dette vil avhenge av forhold som nevnt over.
Arbeidsgiver har ikke anledning til å pålegge spesialisten oppgaver eller ansvar som bryter med hens plikt til å yte forsvarlig og omsorgsfull helsehjelp. Oppgaver knyttet til kvalitetssikring av andres arbeid må derfor også gi spesialisten klar myndighet til å selv beslutte omfang av involvering i forløpet. Dette kan presiseres i lokale prosedyrer.
Psykologspesialisters arbeidsportefølje må ikke utelukkende bestå av oppgaver knyttet til kvalitetssikring og indirekte pasientarbeid. Det er av stor betydning for tilbudets kvalitet og for pasientsikkerheten, at pasienter med behov for spesialisert helsehjelp også har direkte tilgang til helsepersonellet med høyest kompetanse og lengst erfaring. Det er også en forutsetning for å gi god kvalitetssikring og veiledning, at spesialisten vedlikeholder sin utrednings- og behandlerkompetanse gjennom direkte pasientarbeid. Dette bør presiseres i lokale beskrivelser av psykologspesialisters arbeidsoppgaver.