Et aksjeselskap er et selskap med en eller flere deltakere, hvor ingen er personlig ansvarlige for selskapets økonomiske forpliktelser. Et aksjeselskap er et eget rettssubjekt. Aksjeselskaper er underlagt aksjeloven av 1997.
Det sentrale med aksjeselskapsformen er ansvarsbegrensningen. Som aksjeeier er du ikke ansvarlig for selskapet/virksomhetens økonomiske forpliktelser jf. aksjeloven § 1-2(1). Som tidligere nevnt omfatter denne ansvarsbegrensningen ikke eventuelle erstatningskrav du mottar i kraft av å være psykolog.
Ved opprettelse av aksjeselskap gjelder stiftelsesreglene i aksjeloven kap. 2. Du må blant annet opprette et stiftelsesdokument og fastsette vedtekter for selskapet. Ved oppstart må du også fastsette og betale inn selskapets aksjekapital. Etter aksjeloven § 3-1 er minste aksjekapital kr. 30 000 (pr 2014). Dette er langt mindre enn tidligere og har gjort valg av selskapsformen aksjeselskap mer aktuell for psykologer som ønsker å starte privat praksis. Aksjeselskapet må registreres i foretaksregisteret jf. aksjeloven § 2-20 jf. § 2-18. Registrering i foretaksregisteret i Brønnøysundregistrene kan gjøres elektronisk eller på papir. Gebyret er på henholdsvis 5.666- og 6.797 kr (pr 2014). Innskutt aksjekapital kan brukes til å dekke dette gebyret, jf. aksjeloven § 2-5.
Også andre endringer i aksjelovgivningen de senere årene har gjort aksjeselskapsformen mer aktuell. Blant annet er det ikke lenger krav om revisjon for små aksjeselskaper. Dersom «driftsinntektene av den samlede virksomheten er mindre enn fem millioner kroner, selskapets balansesum er mindre enn 20 millioner og gjennomsnittlig antall ansatte ikke overstiger ti årsverk», kan en velge å ikke få årsregnskapet revidert etter revisorloven, jf. aksjeloven § 7-6. Merk at alle aksjeselskaper fremdeles har plikt til å føre regnskap jf. regnskapsloven § 1-2.
Enkelte psykologer velger aksjeselskapsformen for å sikre full dekning fra folketrygden ved sykdom. Det er fullt mulig å opprette et aksjeselskap for så å ansette seg selv. Etter folketrygdloven § 23-2 er selskapet da pliktig til å innbetale arbeidsgiveravgift til folketrygden. Avgiften beregnes av brutto lønn til de ansatte, og varierer fra 0 til 14,1 % etter hvor i landet virksomheten er registrert. Ved å være ansatt i ditt eget aksjeselskap vil du altså ha rett til sykepenger etter folketrygdlovens regler for ansatte arbeidstakere. Denne ordningen gir vesentlig bedre dekning enn folketrygdlovens regler for selvstendig næringsdrivende. Hvorvidt du skal velge å organisere virksomheten som et aksjeselskap ut fra behovet for dekning av sykepenger, vil bero på en konkret vurdering. Du må i tillegg til aksjekapital ta i betraktning både arbeidsgiveravgift og at virksomheten må betale de første 16 kalenderdagene av sykepengeperioden, jf folketrygdloven § 8-19. Dersom det er flere ansatte i selskapet, kan aksjeselskapsformen også gi muligheter for større avsetninger til tjenestepensjon for alle ansatte.
Når det gjelder skatt blir aksjeselskapet lignet som eget rettssubjekt. Det innebærer blant annet at det må leveres egen selvangivelse, næringsoppgave mv. for selskapet. Mer om dette på skatteetaten sine nettsider.